U47 Prien
U47 Prien Günther Prien
U 47 – Kapitänleutnant Prien ist ein deutscher Antikriegsfilm aus dem Jahr Der von Harald Reinl inszenierte Schwarzweißfilm schildert weitgehend fiktiv. Zu Kriegsbeginn patrouillierte Prien mit U 47 westlich von Bordeaux, nachdem das Boot. Der Zweite Weltkrieg war erst wenige Wochen alt, als es U 47 unter KptLt Günter Prien in einer wagemutigen Operation gelang, in den britischen Flottenstützpunkt. bluemarineweb.eu - Kaufen Sie U 47 - Kapitänleutnant Prien günstig ein. Qualifizierte Bestellungen werden kostenlos geliefert. Sie finden Rezensionen und Details zu. U 47 – Kapitänleutnant Prien - der Film - Inhalt, Bilder, Kritik, Trailer, Kinostart-Termine und Bewertung | bluemarineweb.eu Schlachtschiff Royal Oak, kehrte ungeschoren zum Heimathafen zurück und wurde vom Führer und Volk frenetisch begrüßt. The Bull of Scapa Flow Prien receives. Vier Tage zuvor hatte Prien mit „U 47“ den Hafen von Kiel verlassen. Als Termin für den Angriff war die Nacht vom auf den Oktober.


Een Duitse onderzeeboot zou de thuishaven van de Britse Royal Navy binnenvaren en daar een schip van de Britten tot zinken brengen.
Deze daad moest vooral een symbolische waarde hebben: door een Brits schip tot zinken te brengen wilden de Duitsers laten zien dat de Britten zich met hun eigen zaken moesten bemoeien, en door aan te vallen in de Britse thuishaven wilden de Duitsers tonen dat de Britten nergens veilig waren voor de Duitse Kriegsmarine.
Dönitz vroeg aan Gunther Prien of hij deze actie wilde uitvoeren. Prien voer daarop op 30 september met zijn U naar de baai Scapa Flow , de thuishaven van de Britse Royal Navy op de Orkney-eilanden.
Prien nam een enorm risico door met zijn U-boot boven water te gaan varen: hierdoor was hij makkelijk zichtbaar maar hij kon wel over de vele barricades en gevaarlijke rotspunten varen.
Om geen geluid te maken zette hij de motoren van de U-boot uit en liet hij zich op de stroom meedrijven. Om bereikte Prien met zijn U de monding van de zwaarbewaakte haven.
Prien had speciaal gewacht tot het vloed was zodat zijn U-boot net, met een verschil van 60 centimeter, over de onderwater barricades dreef.
Sommige Britse soldaten zagen de U-boot van Prien gewoon varen, maar sloegen geen alarm omdat ze dachten dat het een Brits schip was: geen Duitser was immers zo gek om zich in Scapa Flow te wagen.
Om passeerde een patrouilleboot. Prien besloot te duiken en bleef drie uur lang op de bodem wachten. Toen het schip weer was vertrokken besloot hij onderwater verder te varen.
Dichter bij de haven was de beveiliging zo scherp dat Prien niet meer verder kon varen. Hij besloot te wachten totdat er een ander schip aan kwam.
Pas na twee uur kwam er een mijnenveger aan. Prien besloot vlak achter de mijnenveger in het kielzog te gaan varen.
Hierdoor hadden de Britten niets in de gaten; het geluid van de U-boot motoren werd overstemd door de mijnenveger en de sonarapparatuur werd misleid.
Om kwam Prien in de haven aan. Hij had geluk: het slagschip HMS Royal Oak , het vlaggenschip van de Royal Navy , was toevallig net die avond voor een tussenstop in de haven.
Prien had het niet beter kunnen treffen: het allergrootste schip van de vijand op zo'n kwetsbare plek. Hij lanceerde in totaal zeven torpedo's , waarvan vier de Royal Oak aan stuurboord troffen.
Het schip explodeerde, kapseisde en kwam ondersteboven in het water te liggen. Het zonk binnen 15 minuten en sleurde ruim bemanningsleden in zijn ondergang mee.
Slechts opvarenden konden worden gered. In de haven brak grote paniek uit. De Britten zochten wanhopig naar de aanvaller maar dachten dat het een vliegtuig was geweest.
Niemand dacht aan de mogelijkheid dat een U-boot de haven binnen kon varen. Prien besloot van de verwarring gebruik te maken en voer op volle kracht boven water weg.
Dit keer moest hij het minder voorzichtig doen: de zon zou twee uur later opkomen, waardoor de Britten hem zouden zien. Prien wist net op tijd de haven uit te vluchten.
De vernietiging van de Royal Oak zou bekendstaan als een van de grootste vernederingen uit de Britse krijgsgeschiedenis. Hun grootste en belangrijkste oorlogsschip was in hun eigen thuishaven vernietigd.
Bij terugkomst in Duitsland werd Prien als een held ontvangen. Hitler gaf hem persoonlijk het Ridderkruis voor zijn moed.
Prien werd een ster in talloze propagandacampagnes. Er werd een film over hem gemaakt en hij was een idool voor iedere jonge matroos. Prien schreef een autobiografie genaamd Mijn Weg naar Scapa Flow.
Dit werk wordt gezien als een van de belangrijkste Duitse propagandaboeken ooit. Prien kreeg de bijnaam De Stier van Scapa Flow.
Drie andere onderzeebootkapiteins probeerden later ook Scapa Flow binnen te komen; bij alle drie liep het fataal af voor henzelf.
De Britten hadden de verdediging van hun thuisbasis dan ook aanzienlijk verbeterd. Deze Britse nederlaag had grote invloed op de Britse oorlogvoering ter zee.
De Britten gingen massaal jacht maken op onderzeeboten, wat zou uitlopen op de Slag om de Atlantische Oceaan. Gunther Prien zou na Scapa Flow nog 30 andere schepen tot zinken brengen.
In december zag hij een groot konvooi met Britse vrachtschepen varen. Prien had te weinig torpedo's om het konvooi aan te vallen en besloot versterking van vier andere U-boten te vragen.
Twee dagen lang bleef Prien het konvooi achtervolgen totdat de andere vier aangekomen waren. Toen het avond was besloten de vijf onderzeeboten het konvooi aan te vallen.
Het complete konvooi werd vernietigd terwijl geen van vijf U-boten verlies leed. Deze actie was het eerste voorbeeld van de zogeheten Wolfsrudel -tactiek.
Prien zelf bracht hierbij vier vrachtschepen tot zinken. In april bracht Prien drie schepen tot zinken.
Prien kon geen versterking vragen omdat er geen andere U-boten aanwezig waren. De enige mogelijkheid waren Duitse bommenwerpers die over zee vlogen maar te ver verwijderd waren om het konvooi te zien.
Prien besloot de laatste torpedo af te schieten op de olietanker die met het konvooi meevoer. Bis auf Prien und den nicht namentlich genannten Admiral Dönitz Befehlshaber der U-Boote sind sämtliche Figuren des Filmes wohl frei erfunden, auch die Darstellung Priens als sich bekennender und aktiver Widerständler ist fiktiv.
Auch das Ende Priens im Film ist frei erfunden, da er seit mit seinem Boot im Nordatlantik verschollen ist. Teil Zimmer 13 Winnetou 2.
Teil Der letzte Mohikaner Winnetou 3. Teil Der unheimliche Mönch Die Nibelungen 1. Teil: Siegfried Die Nibelungen 2.
Film Originaltitel U 47 — Kapitänleutnant Prien. Filme von Harald Reinl. Namensräume Artikel Diskussion. Ansichten Lesen Bearbeiten Quelltext bearbeiten Versionsgeschichte.
Hauptseite Themenportale Zufälliger Artikel. U 47 — Kapitänleutnant Prien. FSK Harald Reinl. Joachim Bartsch.
U47 Prien Stiftung Traditionsarchiv Unterseeboote Video
U 47`s Daring Mission - The Sinking of The Royal OakU47 Prien Menú de navegación Video
Nazi Germany's U-47 Submarine Raid at Scapa Flow (WW2)






0 Antworten